sobota 24. novembra 2012

Nawuri New Testament Dedication



Ahojte :)

Včera som sa zúčastnil jednej veľmi milej udalosti a to predstavenie a uvedenie Novej Zmluvy v jazyku Nawuri do reality a pre ľudí :) Veľmi milá udalosť, pretože títo ľudia prekladali roky Nový Zákon do tohto jazyka a radosť, ktorou ľudia uvítali Písmo vo svojom jazyku bola citeľná. Spieval spevácky zbor z jednej cirkvi, mohli sme vidieť niekoľko tradičných tancov s hudbou, bolo to naozaj veľmi zaujímavé a príjemné :).

Žiaľ z hovoreného slova som väčšinou nič nemal pretože sa rozprávalo práve v jazyku Nawuri, takže som bol tak trochu mimo :D, dokonca aj kázeň, ktorá zaznelo bola v tomto jazyku, takže som si viac menej pri tom zdriemol :D. Zúčastnení boli ľudia z GILLBT-u, náčelníci z kmeňa Nawuri, pastori jednotlivých cirkví, ktorí prevzali oficiálne vytlačené kusy Nového Zákona a tiež ich najprv ukázali prítomným.

Potom došlo k zaujímavej veci... najprv bola dražba 5 prvých kusov, prvý kúsok myslím, že bol vydražený za nejakých 720 CDS (v prepočte na CZK cca x 10, na EUR 1 CDS = cca 2,5; to sú ale číslo ešte spred 3 mesiacov, takže fakt len pre orientáciu ;) ) a zakúpil ho jeden z náčelníkov a potom ďalšie 4 kusy boli postupne dražené za nižšiu cenu. To som ešte bral ako fajn, zaujímavé... ale tá ďalšia zaujímavá časť ešte len prišla, keď ich začali predávať za 10 CDS a potom za 5. Naozaj zvláštny spôsob... prečo takto... netuším :D možno aby to bolo prístupné naozaj pre všetky katégorie, alebo netuším, ešte sa to pokúsim zistiť a prípadne ak to niekoho bude zaujímať tak mu túto informáciu môžem podať :P

Takže celý ceremoniál trval približne 5 hodín, cestovanie bolo trochu horšie.... 5 hodín tam a 5 hodín späť po naozaj, ale naozaj zlých cestách :D, človek sa miestami cítil ako na hojdačke a keďže to boli veľmi prašné cesty, prišiel som po celom dni s pekným bronzom nielen na nekrytých častiach tela, ale aj na celom oblečení :D.

A prichádzajú na rad nejaké fotečky ;)



Bubeníci zo speváckeho zboru

Zamestnanci GILLBT-u
Náčelníci, bolo ich celkom požehnane :)

Vpredu sedeli pastori a tí hlavní predstavitelia, ktorí sa podieľali na preklade.

Náš kameraman :)


Bubny, ak by ste nevedeli náhodou :P


Spevácky zbor, môžete to nazvať kľudne spevokol ;)

Doprovod pre spevácky zbor



Tento pán jeden z najvýznamnejších náčelníkov, ktorý ponúkol  najväčšiu čiastku za prvý kus NZ

Jeden z hlavných ľudí, ktorý sa podieľal na tomto projekte

Prichádzajú výtlačky Nového Zákona v krabiciach s doprovodom



Tanec na prejav radosti z Nového Zákona v jazyku Nawuri :)

Tancovali v kruhu :)


A títo "drameri" ich doprevádzali
A toto bolo druhé kolo :)




Toto sú všetci účasníci projektu - prekladatelia, konzultanti


Slávnostné otvorenie krabice s Písmom :)

Nová Zmluva v rukách pastorov Nawuri
Toto sú naši dražitelia :)




Zbierka na podporu.... teraz si nie som istý na čo.. takže len zbierka :P
Rady na výtlačky Nového Zákona, to sa nevidí často ;)




No a opäť niečo pre pražských obľúbencov truckov :P


Na tomto tátošovi sme pricválali za 5 hodín

Viem... toto nie sú trucky, ale niekto si pozrie rád aj toto :P
Teraz niečo pre detichtivé ženy ;)

Deťom sa rozdávali sladkosti.... zrazu ich tam bolo požehnane :D

... ako môžete vidieť aj tu ;)



Tak to je všetko odo mňa a kto vydržal až po túto časť tak sa môže pozrieť ako som vyzeral po 10 hodinách cesty v zaprašenom prostredí ;)

Ostávajte s Pánom

Rasťo

Na fotke to síce až tak dobre vidieť nie je (až na nohavice, ktoré boli ešte to ráno biele :D), ale verte mi... bol som tmavší o niekoľko odtieňov a vlasy tvrdšie ako zvyčajne :D

2 komentáre:

  1. Ahoj Rasťo, až zistíš, prečo to prebiehalo práve tak (to draženie a potom predávanie za rôzne ceny), tak určite napiš;o) To by ma zaujímalo:-)

    Rasťo

    OdpovedaťOdstrániť
  2. aj mna to zaujima :) Inak pri tych frontach na Bibliu som si uvedomil, ze si my tu vobec nevieme vazit co vlastne mame, ze mame Bibliu nielenze v jazyku, ktoremu rozumieme, ale aj vo viacerych verziach, a predsa to nejak nikoho netankuje a neviem si predstavit, zeby niekto niekde stal fronty, aby si mohol precitat Bibliu...

    OdpovedaťOdstrániť