pondelok 21. januára 2013

Film Jesus v dedinke YIKPABONGO


Ahojte ahojte :)

Keďže prešli už dva mesiace od posledného príspevku, tak som si povedal, že vám niečo napíšem :P. Dúfam, že ste si dobre oddýchli, sviatky a nový rok pekne užili (dodatočne, všetko dobré do nového roku :D). No a teraz k veci...
Posledný víkend som absolvoval výjazd do dediny s názvom YIKPABONGO. V celej oblasti, nie je žiadna elektrina, v podstate ani signál (v tejto dedine bol iba na jednom mieste, ale keď som sa to dozvedel, tak môj telefón bol už vybitý od vyhľadávania signálu :D). Cesta tam trvala 6 hodín, väčšinou po asfaltke, ale potom už po pravých prašných ghanských cestách, prach nadhadzovanie.... proste skvelý zážitok ;)

Po príchode nám hneď prišli na pomoc miestni chalani, ktorí poodnášali všetko čo sme priniesli... a čo to bolo? Vybavenie pre miestnu komunitu, na púšťanie filmu Jesus, na workshopy, tréningy a pod účely. Čiže premietačka (alebo Data-projektor :P), DVD prehrávač, plátno a základná reprosústava. A keďže nie k dispozícii elektrina, tak generátor. Bývali sme v miestnom office, kde zvyknú bývať misionári či pracovníci podieľajúci sa na preklade Biblie do miestneho jazyka KOMA (momentálne sa pracuje na preklade Starej Zmluvy). V piatok sme mali po príchode čas na oddych a zabývanie sa, potom po večeri sme ešte posedeli a  šli spať. Krásna nočná obloha, kľud, ticho, čiže super :). Dvaja sme spali vonku a bolo to veľmi príjemné (až na to, že Dan chrápal celú noc ako medveď :D, takže to nebolo až také príjemné :D).

V sobotu sme šli pozdraviť oboch náčelníkov z dediny, mimochodom obaja sú kresťania, a potom sme mali  malú vychádzku k vyschnutej rieke, ktorá je počas obdobia dažďov plná a je hlavným zdrojom vody pre komunitu. Po tejto návšteve "chiefov" sme potom prišli späť do "officu", kde Dan začal postupne pripravovať všetko vybavenie k tomu, aby sa mohol začať "tréning" pre chalanov z miestneho zboru. Všetci sústredene počúvali, potom si skúšali. Bolo skvelé sledovať ich veľký záujem. Takže si v podstate prešli zaškoľovaním do všetkej prinesenej techinky. Po tomto sme mali skvelý obed, samozrejme ghanský. Ešte v piatok nám totiž doniesli dvoch kohútov (áno dobre čítate kohútov), z toho hneď prvý padol a bol na večeru a na obed na druhý deň :D. No a mali sme varený yam, s týmto kuracím/kohútim mäsom, rybou a nejakou paradajkovou omáčkou. Fakt super. Po obede siesta, oddych, niektorí si šli ľahnúť, niektorí sedeli spoločne a rozprávali sa. Až potom večer po večeri sa postupne začali prípravy na púšťanie filmy Jesus v jazyku tejto oblasti - KOMA. Na začiatku sme mali trochu problémy s pustením filmu, keďže sa nechcelo spustiť úvodné video... ale nakoniec s Božou pomocou k tomu došlo :): Prišlo viac ako 100 ľudí, čo bolo super. Dokonca obaja náčelníci sa prišli na to pozrieť, jeden z nich sa modlil za požehnania tohto vybavenie pre miestnych.
Skončili sme pomerne neskoro niekedy po 22 hodine. 
Na druhý deň sme ešte pred odchodom navštívili jedno kresťanské mini zhromaždenie (penthacost) a potom po obede sa pomaly pobrali domov.
Skvelý zážitok, nové skúsenosti a možnosti vidieť ako to funguje na miestach kde nie je žiadna elektrina a tiež žiadna tečúca voda...
No a tu je zopár fotiek na ktoré už netrpezlivo čakáte (ale ste už dávno pozreli pred čítaním :P)

Office pre misionárov a pracovníkov misijnej organizácie (všetky 3 forky)



Príprava kohúta na večeru :)

Kuchyňa :)

Konlan (ktorý sedí naľavo) využíva návštevu miestnych obyvateľov, aby mohol skontrolovať  či je pre nich zrozumiteľný preklad niekoľkých kapitol z knihy Malachiáša

Tu sa nachádzal prvý náčelník

Koryto rieky , kde ženy vyhĺbili diery a potom z nich brali vodu do domácností


Na ceste do dediny od rieky

Tu sme navštívili druhého náčelníka

Výroba nejakého miestneho oleja


Generátor pre miestnu komunitu, práve sa pracuje na jeho spojazdnení

Miestni mladíci pozorne načúvajú inštrukcia ako generátor používať

Vybavenie - premietačka, reprosústava (to je ten kufor) a DVD player (4 fotky)




Plátno na premietanie

Toto bol dar pre Dana (ten vpravo), ktorý miestnych zaškolil

To čo drží  v ruke je udená opica :). Áno čítate správne údená opica, vraj je to veľmi dobré jedlo :D

Yam, ktorý som spomenul v príspevku a ktorý  sme mali na obed.

Začína sa premietať film

Takto to vyzeralo večer, ľudia už čakajú, pre mnohých to bolo prvýkrát čo niečo také videli.

Náčelník, ktorý sa modli za vybavenie, ktoré obdržali.

Takto vyzerá niečo ako osada... je to niekoľko domov akoby v jednom dvore, kde žije jedna rodina. Čiže aká veľká táto "osada" je podľa toho môžete vidieť aká veľká je rodina, ktorá tam žije.


No a to je na dnes všetko.... vidíme sa nabudúce ;) A možno aj skôr ako za 2 mesiace :D

Boh s vami

Rasťo

4 komentáre:

  1. jeeej, konecne novy prispevok... a tu udenu opicu si ani neokostoval? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D nie... ale keď budem mať možnosť tak okoštujem a dám vedieť ;)

      Odstrániť
  2. cau Rasto, super ze pises :) ten Yam jedla kamoska v Anglicku pochadzajuca z Afriky, viem ze mi spominala ze to chuti skoro ako nase zemiaky :) nikdy som to vsak neochutnala. No a chcem sa spytat co robia tie 2 zeny na tych kamenoch? vyzera to ako cokolada, ale isto to nie je...mozno nejaka farba??? Pan s tebou

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čau Maja. Hej je to ako naše zemiaky... ibaže lepšie :D, aspoň mne to chutí viac ako zemiaky. No a tie 2 ženy tam robia olej, z nejakej miestnej plodiny, prečo je taký hnedý? Netuším :D asi kvôli tej plodine, alebo možno po vyvarení to dostane inú farbu. Presný postup mi ten misionár nevysvetlil, iba že robia olej. Pán aj s tebou a s rodinou, ktorú pozdravujem :)

      Odstrániť