sobota 1. septembra 2012

Ahojte všetci :)

Prinášam vám nové info, čo sa udialo :). Niekoľko dní bolo takých officových, ale včera to prišlo :). Prvýkrát som bol na vidieku... V piatok sme sa vybrali autom cca 2 hodiny od Tamale, k jednému pastorovi, ktorý býva aj s rodinou v Gonja Regióne. Bolo to veľmi obohacujúce, pretože človek mohol vidieť pravý ghanský vidiecky život (domy z hliny, stretnutie s náčelníkom dediny,...).
Tomáš bol najväčšou atrakciou, keďže natáčal a fotil :), takže mal okolo seba veľké zástupy detí, ktoré mu pózovali, tancovali a pod...
Absolvovali sme obed s pastorom v jeho dome, bola to omáčka so smaženým a vareným yamom, veľmi chutné jedlo, a samozrejme, sme ho jedli rukami :), teda pravou :).
Mohli sme sa dozvedieť naozaj veľa o tom ako tento pastor založil zbory, aký spôsob na to používal, ako sa snažia naučiť byť čo najviac samostatní, pestovaním plodín. Bolo to veľmi poučné a hlavne veľmi zaujímavé.

Keď sme prechádzali dedinou za náčelníkom, tak sme sa zastavovali takmer pri každom dome, pretože ľudia sa tu zdravia, pýtajú sa ako sa máte, ako rodina a pod... Samozrejme my cudzinci, sme boli tak trochu na smiech keďže, sme v tých zdraveniach až taký dobrí neboli :D, ale snažili sa nás to samozrejme naučiť... Stretnutie s náčelníkom bolo oficiálne, keďže pre nás ako návštevníkom je lepšie, aby o nás vedel, v prípade, že sa niečo stane, dozvie sa to a nebude vedieť o nás, tak môže byť problém ;).

Okolo 15 hodiny sme mali možnosť  byť priamo svedkami toho ako vyzerá také zhromaždenie v tomto zbore. Spievajú sa piesne a celé to prebieha formou hrania biblických príbehov. Najprv deti zahrali scénku o babylonskej veži a potom jeden mladík tento príbeh prerozprával. Následne sa ľudia rozdelili do skupín, kde 2 -3 ľudia tento príbeh si prerozprávali navzájom. Potom nás pastor predstavil a povedal o nás zopár slov, náš sprievodca Ruben bol ten, ktorý predniesol povzbudivú reč a tiež nás v krátkosti predstavil. Potom na záver bolo ešte zopár povedaných biblických príbehov, to sme ale žiaľ museli ísť keďže čas pokročil a cesty v noci nie sú v Ghane veľmi príjemné...

Za fotky tentokrát ďakujem Tomášovi ;)

Naši pózujúci :)



Takto vyzeralo posedenie pri obede:




Sedenie s náčelníkom dediny:

Zopár fotiek z dediny a miestneho života:




Zopár zo zhromaždenia:



No a na záver niečo pre moju Zuzanku ;)


Tak a to je pre dnes všetko, opäť ak máte nejaké otázky, či chcete vedieť niečo konkrétnejšie... pýtajte sa ma na mail :)

Boh vás žehnaj a ďakujem za modlitebnú a morálnu podporu ;)

Rastino

1 komentár:

  1. heh, toto jedlo je zato srandovne :D neviem ci ja by som sa tam najedol :D

    OdpovedaťOdstrániť