piatok 7. septembra 2012

Ahojte :)

Takže ďalší týždeň je za mnou a ja vám dnes prinášam trochu viac informácii. Keďže tento týždeň som sa pripojil k chalanom, ktorí robia rozhovory, videá a fotky pracovníkov GILLBT-u pre dokument. Navštívili sme Upper East region, čo je pri hraniciach s Burkinou Faso a Togom. Vyrazili sme niečo po 6 hodine, ale už po 15 min sme sa museli vrátiť, keďže Ben, ktorý nám robil šoféra si zabudol vodičský preukaz (a v konečnom dôsledku urobil veľmi dobre, pretože o 2 hod. na to ho kontrolovali). Cesta do mesta Bolgatanga, kde sme vyzdvihli manažéra projektu bola relatívne v pohode, na ghanské pomery boli cesty veľmi dobré :) ale postupne sa to začalo samozrejme zhoršovať. V Bolgatange sme dostali vytlačený harmonogram, čo nás celkom prekvapilo (samozrejme sme žiaden z tých časov nedodržali :D, ale tak snaha sa cení :) ). Vyrazili sme teda na naše prvé miesto k jednému pastorovi, kde sme si mohli pozrieť nedostavaný office. Nedostavali ho kvôli kmeňovým konfliktom takže je tam len táto stavba:



Tu sme pobudli zopár minút a potom sme sa vybrali do dediny, kde je jeden z officov a tiež bookshop. Tu sme sa zdržali trochu dlhšie, prvé rozhovory, fotografie, mohli sme vidieť preložený Nový Zákon do jazyka Kusaal. Pred touto zastávkou v office sme ešte šli za náčelníkom, aby sme ho pozdravili a aby sme boli prijatý. Bol to veľmi zaujímavý ceremoniál, zišlo sa totiž kvôli tomu celé staršovstvo, náčelník prišiel až na koniec (mimochodom je to jeden z najdôležitejších náčelníkov v celej Ghane). Sedel na takom vyvyšenom mieste, akoby na pódiu a staršovstvo sedelo pred ním. Zaujímavé bolo to, že náš mluvčí nemohol hovoriť priamo na neho, ale musel cez prostredníka, ktorý to potom tlmočil náčelníkovi a naopak. Celé to zabralo celkom dosť času, čo ma milo prekvapilo, všetci zo staršovstva vrátane náčelníka, nemali najmenší problém s fotením, samozrejme keď sme sa opýtali, každý jeden ochotne pózoval do Tomášovej "zbierky".

Náčelník (ten na "pódiu") a jeho staršovstvo

Úplne vľavo prostredník/tlmočník no a Tomáš, ktorý natáčal  a fotil  ;)
Ja a náčelník :), pristupovať k nemu sme museli zohnutí.
A tu sme už v office, chalani si robia svoju prácu, čiže interview, fotky, a popri tom sme na náš trak naložili preložený nový zákon, ktorý sme brali sebou do ďalšej dediny.

Tomáš a Nanadoo v akcii
Knihy Nového zákona v jazyku Kusaal naložené v aute.


Takže táto zastávka nám trvala opäť trochu dlhší čas, ale bolo to zaujímavé vidieť knihy pre Literacy for Life a vypočuť si o práci v tomto office. Potom sme sa presunuli ďalej do Garu, kde je ďalší väčší office. Opäť rozhovor s miestnym pánom, ktorý je prekladateľom a venuje sa hlavne tejto práci. Takto vyzerá konzultácia pri prekladaní biblie do miestneho jazyka (myslím, že pracovali práve na niektorej knihy Starého zákona).


Prekladatelia a miestni, ktorí spoločnými silami kontrolujú zmysel a výnam textov tak, aby  bol zachovaný odkaz a zároveň to bolo zrozumiteľné pre ľudí v miestnom jazyku.

Tak a prvý deň sme mali za sebou... prišli sme do tohto Guest House, kde sme boli ubytovaní a strávili tu dve noci.


Spoločenská miestnosť



Kuchyňa a jedáleň


A takto to vyzeralo zvonku.
Toto som ja pod moskytiérou :)
No a niečo pre fanúšikov elektriny :D (bola v tom zapojená chladnička a ku podivu aj fungovala :D)

 Tak, na druhý deň sme si pekne vstali o cca 6 až 7 hodine a pomaličky sa pripravili na ďalší výjazd. Prvý krát som zažil deň v období dažďov, keď pršalo naozaj skoro celý deň.





Je pravda, že sme tu strávili dosť veľa času, pretože v Ghane ľudia majú čas :) a tak sme akože čakali kým prestane pršať :D, to už ale Tomáš nevydržal a povedal, že pršať môže celý deň, takže by sme mohli začať aj keď prší. V konečnom dôsledku ten dážď nebol až takou veľkou prekážkou.


Deťom sa začala škola, takto sú všetci pekne vyobliekaní v uniformách

Vpredu môžete vidieť učiteľku, ktorá učí ako dobrovoľník a normálne sa živí ako kuchárka v dedinskej "reštaurácii". Prečo som to dal do úvodzoviek? :) Posúďte sami nasledujúce fotky :)
Ešte predtým ale, som bol s Benom navštíviť jeho starú mamu, ktorá pre nás chcela zabiť a pripraviť  kuru (tomu sa teda hovorí, že pohostinnosť :D )



Tak a toto bol náš obed :), viem, že to nevyzerá úplne najlákavejšie, ale bolo to celkom dobré a zatiaľ nám nič nie je :D (vďaka Pánu Bohu), pre predstavu, je tam ryža, špagety, mäso z kozy a nejaká omáčka (skoro ako bolognská ;) )

Tak a po tomto obede sme sa vydali na ďalšie putovanie, navštívili sme jeden zbor, kde mali krátku pobožnosť, čítalo sa z Biblie a takisto sa zaspievali dve piesne.



No a na záver dňa sme navštívili školu, kde chodia dospelí, aby sa naučili čítať a písať, prevažná väčšina, resp. až na dvoch chlapov :D tam boli samé ženy, niektoré dokonca aj so svojimi ratolesťami.




Po fingovanej hodine, učiteľka sa ich niečo pýtala a oni odpovedali (čo sa ich pýtala a čo odpovedali.... to vedia len oni :D ) nám ešte predviedli jeden tradičný tanec.. snažil som sa tu nahrať video, ale po niekoľkých hodinách trápenia a zlyhávania netu som to vzdal. Takže možno niekedy inokedy.

Tak.. a to bol záver stredy.... celkom vyčerpávajúce hlavné to cestovanie po tých ich prvotriednych cestách ;)

No a štvrtok... cesta späť do Tamale... tu sa neudialo už nič také zaujímavé akurát sme mohli vidieť ako to vyzerá v skutočnosti keď obdobie dažďov je v plnom prúde a takmer všetko je pod vodou (stromy, cesty....)







Toto je pohľad vodiča na cestu :), dobré že?
A takto zapadol kamión... ktovie ako sa odtiaľ nakoniec dostal....

Tak a na záver nášho výjazdu sme ešte absolvovali návštevu krokodílov, takže zopár fotiek :)





Tak a to je na dnes všetko, je toho trochu viac ako obvykle, tak dúfam, že sa mi podarilo čo najviac vám priblížiť čo sme mohli tieto dni zažiť, je to veľa nových skúseností a zážitkov, poviem vám... je to na nezaplatenie.

Pán Boh nech vás požehnáva a ďakujem vám všetkých za modlitby a morálnu podporu.

Rastino

1 komentár:

  1. wooow, parada (teda az na to jedlo a tu zasuvku) :D mohol si dat aj nejaky znamy versik v tom ich jazyku, nech vidime ako to vyzra :D

    OdpovedaťOdstrániť